Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Στο πλαίσιο των Η.Ε, οι ηγέτες των Ε/Κ και Τ/Κ κκ Χριστόφιας και Ταλάτ συμφώνησαν, να προχωρήσουν στη σύσταση και έναρξη λειτουργίας αριθμού ομάδων εργασίας (Ο.Ε) για θέματα ουσίας και τεχνικών επιτροπών (Τ.Ε) για ζητήματα καθημερινότητας. Μεταξύ άλλων, το σχετικό ανακοινωθέν προέβλεπε συνολική αξιολόγηση του έργου των Ο.Ε. και Τ.Ε. μετά την παρέλευση τριμήνου, με στόχο την έναρξη νέων συνολικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, συναντήσεις των δύο ηγετών, όποτε παραστεί ανάγκη καθώς και την διάνοιξη της οδού Λήδρας και την συνέχιση διαβουλεύσεων για το άνοιγμα του οδοφράγματος στο Λιμνίτη και άλλων διόδων.
Σε νέα συνάντηση επαναβεβαίωσαν ότι κοινός τους στόχος παραμένει η εξεύρεση λύσης «δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας, όπως προδιαγράφεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» καθώς και ότι «αυτός ο συνεταιρισμός θα έχει μία Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, με μία διεθνή προσωπικότητα καθώς και μία Τουρκοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία και μία Ελληνοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία». Συμφώνησαν επίσης επί των αρχών της μιας κυριαρχίας και της μιας υπηκοότητας.
Οι ηγέτες των Ε/Κ και Τ/Κ κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ, από τις 3 Σεπτεμβρίου 2008 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιήσει 25 συνολικά συναντήσεις με αντικείμενο θέματα διακυβέρνησης. Σκοπός των απ’ ευθείας συνομιλιών είναι η άρση των αδιεξόδων και η ιεράρχηση των κανόνων για τη λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.
Η Τουρκία από την πλευρά της, κάνοντας δηλώσεις για «δύο κράτη», «δύο λαούς», ακόμη και «δύο θρησκείες» στην Κύπρο, οι οποίες αντιβαίνουν στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και εμμέσως αμφισβητούν το συμπεφωνημένο πλαίσιο λύσης, δυσχεραίνει τις συνομιλίες των δύο ηγετών της Ε/Κ και Τ/Κ πλευράς. Επιπλέον, η τουρκική πλευρά συνεχίζει τη δημιουργία τετελεσμένων στα κατεχόμενα με την πώληση Ελληνικών κατεχόμενων περιουσιών, δυσχεραίνοντας έτσι την επανένωση της Κύπρου.
Από την πλευρά της Ελλάδος, η κ. Μπακογιάννη, υποστηρίζει τη συνεχή, ουσιαστική και αποδοτική συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας, τη στήριξη του συνόλου των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων προς την κυπριακή πολιτική ηγεσία και επισήμανε ότι οι αποφάσεις στο Κυπριακό λαμβάνονται στην Λευκωσία, στην οποία η Ελλάδα συμπαρίσταται.
Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να κάνει συγκεκριμένα βήματα και να συμβάλει σε ένα ευνοϊκό κλίμα για μια συνολική διευθέτηση, καθώς συνεχίζει να μην εφαρμόζει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο έναντι της Κύπρου. Ως εκ τούτου εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου 2006 για το μη άνοιγμα οκτώ Διαπραγματευτικών Κεφαλαίων και το μη κλείσιμο οιουδήποτε άλλου κεφαλαίου, μέχρις ότου η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου