Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ

«Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Το πεπρωμένο της Ελλάδας ήταν να βρεθεί αντιμέτωπη με το Κυπριακό και να υποχρεωθεί να πάρει θέση. Ωστόσο ακόμη και αν η Ελλάδα αποφάσιζε να μη θέσει το θέμα της αυτοδιάθεσης στον ΟΗΕ, διατηρώντας τις φιλικές σχέσεις με τη Βρετανία, θα κατηγορείτο ότι δεν υποστήριξε πανανθρώπινα ιδανικά όπως αυτό της αυτοδιάθεσης και κυρίως ότι δεν υποστήριξε ομοεθνή λαό.
Ανεξάρτητα λοιπόν από τη στάση της, η Ελλάδα ήταν εκτεθειμένη. Έπρεπε όμως να διαλέξει ανάμεσα στο προσωπικό της όφελος ή στο εθνικό-ιστορικό της χρέος. Η Ελλάδα διάλεξε το δεύτερο. Έβαλε στην άκρη το προσωπικό της όφελος και σωστά υποστήριξε το δίκαιο Κυπριακό αίτημα για ελευθερία.
Οι Ελληνικοί λοιπόν χειρισμοί στο Κυπριακό, τόσο σε όραμα όσο και σε πράξεις-πρωτοβουλίες, ήταν και είναι άριστοι, καθώς σέβονται απόλυτα τους διεθνείς κανονισμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Αθήνα στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τη Λευκωσία, ενώ με επιδέξιους χειρισμούς, συνέβαλε στην είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε. Αντίθετα, η Τουρκία με τις ενέργειές της, βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο», καθώς αναγκάζεται να απολογείται σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, για την εισβολή της στο νησί.
Οι χειρισμοί των Κυπρίων, επίσης δεν ήταν οι καλύτεροι, καθώς δεν εκμεταλλεύθηκαν σωστά τις 2 ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν για την επίλυση του ζητήματός τους. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία ήταν τον Οκτώβριο του 1955 όταν η Αγγλία πρότεινε λύση για το Κυπριακό με 10ετή περίοδο «ΑΥΤΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ» χωρίς καμία απολύτως αναφορά στους Τουρκοκύπριους. Η δεύτερη ευκαιρία, αν και καλά «καμουφλαρισμένη», ήταν τον Ιούλιο του 1974 όταν «δείγμα» των Ελληνικών στρατευμάτων προσπάθησε να «καταλάβει» την Κύπρο. Αν και η εκδοχή αυτή είναι υποθετική (καθώς δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες), ωστόσο εκτιμάται ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί, γνωρίζοντας την επιθυμία των Κυπρίων να ενωθούν με την Ελλάδα και τις αρκετές προσπάθειες των Τούρκων να καταλάβουν τη Βόρεια Κύπρο, προσπάθησαν (έστω με άκομψο τρόπο) να σηκώσουν στις πλάτες των Ελλήνων το Κυπριακό ζήτημα, μετατρέποντάς το σε Ελληνοτουρκική διαφορά. Σ’ αυτήν την περίπτωση, αν οι Κύπριοι δεν αντιστέκονταν στο στρατιωτικό πραξικόπημα των Ελλήνων, η Τουρκία θα αναγκαζόταν να εξετάσει με διαφορετικά δεδομένα την επίθεσή της στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου