Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ

α Λαμβάνοντας υπόψη αφενός ότι τα 2 μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη περίπου του 60-70% του Ελληνικού Λαού, και αφετέρου ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρμαχοι όχι μόνο της μεταρρυθμιστικής συνθήκης αλλά και του Ευρωσυντάγματος, κρίνεται άσκοπη η διενέργεια δημοψηφίσματος. Η άποψη του Ελληνικού λαού εκφράζετε επάξια από τα δύο μεγάλα κόμματα, ιδιαίτερα δε όταν το σύνολο του Ελληνικού λαού έχει άγνοια όχι μόνο για το Ευρωσύνταγμα αλλά κυρίως για την ελληνική νομοθεσία και τα δικαιώματά του στη Ελλάδα.
Αποφεύγοντας λοιπόν η κυβέρνηση το δημοψήφισμα, αποφεύγει την άσκοπη σπατάλη χρημάτων του Ελληνικού κράτους, και την απορύθμιση της δημόσιας διοίκησης χωρίς βέβαια να υπάρχει αλλοίωση του αποτελέσματος (δηλ. η συνθήκη της Λισσαβώνας, θα επικυρωνόταν είτε γινόταν δημοψήφισμα είτε όχι).

β. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη επικύρωση ή όχι της συνθήκης. Ειδικότερα το κάθε κόμμα υποστήριξε τα εξής:

ΝΔ: Υποστήριξε (δια στόματος κ. Σαμαρά) ότι η συνθήκη δεν είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε αλλά «ξεμπλοκάρει την Ευρώπη μετά από χρόνια εσωστρέφειας». Σημείωσε ωστόσο ότι η συνθήκη δεν λύνει το πρόβλημα της «ανεξαρτησίας» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία, προαναγγέλλει αύξηση επιτοκίων, «σπρώχνοντας την Ευρώπη πιο κοντά στην ύφεση».
ΠΑΣΟΚ: Εξέφρασε (δια στόματος κ. Λοβέρδου) την κριτική υποστήριξη του κόμματος στη Συνθήκη η οποία «προβλέπει θεσμούς πολιτικής ενοποίησης και την πληρέστερη χάρτα δικαιωμάτων στο σύγχρονο κόσμο».

ΣΥΡΙΖΑ: Εξέφρασε (δια στόματος κ. Ι. Μπανιά) την αντίθεσή του στην ψήφιση της συνθήκης «με συνοπτικές διαδικασίες» και «ερήμην του λαού».

ΚΚΕ: Χαρακτήρισε (δια στόματος κ. Κ. Αλυσανδράκη) «ευρωλάγνους» εκείνους που μετέτρεψαν το Ευρωσύνταγμα σε μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισσαβόνας και υποστήριξε ότι η ΝΔ περιφρονεί το λαό όταν δεν του επιτρέπει να εκφραστεί μέσω δημοψηφισμάτων.

ΛΑΟΣ: Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης είπε ότι με τη συνθήκη της Λισσαβόνας «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Δεν είχε, φαίνεται, διδακτικό χαρακτήρα, σε κάποια ακραία στοιχεία στην Ευρώπη, το δημοψήφισμα στη Γαλλία και στην Ολλανδία»

γ. Όλες οι χώρες της Ευρώπης πλην της Ιρλανδίας, επικύρωσαν τη συνθήκη της Λισσαβόνας με ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας διενήργησε δημοψήφισμα και απέρριψε τη τελικά τη συνθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου