Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΛΙΜΑΝΙ ΜΥΡΙΝΑΣ ΛΗΜΝΟΥ


Στη Λήμνο, τρία μεγάλα (και αρκετά μικρότερα) δημόσια έργα έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε σε ποσοστό 75%.
Το πρώτο μεγάλο έργο το οποίο ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2009, αφορά την κατασκευή προσήνεμου βορειοδυτικού μώλου στο λιμάνι της Μύρινας. Ο προϋπολογισμός του ανήλθε στα 21.500.000,00 € και φορέας υλοποίησης ήταν η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου. Παρόλο που το έργο ολοκληρώθηκε, εκφράζονται προβληματισμοί για την τελειότητά του, καθώς αφενός δεν παρέχει καθόλου κάλυψη στα πλοία σε περίπτωση νοτιοδυτικών ανέμων και αφετέρου όπως αναφέρει και ο πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Κώστας Μουτζούρης «έχει λιμενοποιηθεί όλος ο όρμος και οι όποιες πρόσθετες παρεμβάσεις θα βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά δε θα επιλύσουν όλα τα προβλήματα με την κυματική διαταραχή».
Το δεύτερο μεγάλο έργο που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αφορά την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της συνοικίας Νέας Μάδυτου της Μύρινας και διαμορφώσεις της χερσαίας ζώνης του λιμανιού με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και δημιουργία χώρου εκδηλώσεων στο δήμο Μύρινας εντός του λιμανιού. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 1.400.000,00 € και φορέας υλοποίησης είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λήμνου. Οι εργασίες του έργου, ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2008 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2009. Προς το παρόν εξακολουθούν να βρίσκονται έργα σε εξέλιξη και δεν διαφαίνεται να ολοκληρώνονται πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.
Το τρίτο από τα έργα, αφορά την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών στο Δήμο Μύρινας. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 3.796.800,00 €. Οι εργασίες ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2007, συνεχίζονται μέχρι σήμερα και είναι άγνωστο το αν και πότε θα ολοκληρωθούν, καθώς την εξέλιξη των έργων δυσχεραίνουν τόσο η άναρχη δόμηση του κέντρου της πόλης όσο και η εξαιρετικά βραδεία αντίδραση της αρχαιολογικής υπηρεσίας κάθε φορά που ανακαλύπτονται αρχαιολογικά ευρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου