Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Η γυναικα στη σύγχρονη κοινωνία

Στη σημερινή εποχή, η λέξη ισότητα των δύο φύλλων μοιάζει τόσο σαφής και η πραγματικότητα στην οποία αναφέρεται τόσο κοντά στην καθημερινή μας ύπαρξη που οι περισσότεροι τη θεωρούν δεδομένη. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Από τα αρχαία χρόνια, στα περισσότερα μέρη η θέση της γυναίκας δεν ήταν εφάμιλλη με εκείνη του άνδρα. Ο άνδρας υπερτερούσε από κάθε άποψη και θεωρούνταν ο αρχηγός της οικογένειας. Σε μία κοινωνία όπου ο νόμος του δυνατότερου κυριαρχούσε, η μικρή μυϊκή δύναμη της γυναίκας, και οι αυξημένες ευαισθησίες της, την καθιστούσαν ανίκανη να αντιδράσει ή να διεκδικήσει οτιδήποτε, ακόμη και το δικαίωμα της ύπαρξής της.
Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης του γυναικείου φίλου στην αρχαία Αθήνα, εμφανίζονται, προς το τέλος του 5ου π.Χ. αι., ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του ανδρικού πληθυσμού (εξαιτίας των μαχών και του λοιμού), της εισροής ξένων στην πόλη των Αθηνών και της μεταφοράς πλούτου στα χέρια κατώτερων οίκων.
Παρά όμως τα όποια στοιχειώδη δικαιώματα άρχισε να αποκτά, η γυναίκα εξακολούθησε να παραμένει στο παρασκήνιο των γεγονότων μέχρι και τα τέλη του 19ου αι. οπότε και εμφανίζεται το φεμινιστικό κίνημα. Μετά από χιλιάδες χρόνια καταπίεσης, φόβου και βίας, είχε έρθει επιτέλους η στιγμή για τη γυναίκα να διεκδικήσει τα δικαιώματά της για μία καλύτερη θέση στη ζωή. Παράλληλα, η βιομηχανική επανάσταση κατέστησε επιτακτική την ανάγκη αύξησης των εργατικών χεριών και κατέρριψε το επιχείρημα των ανδρών περί μυϊκής κατωτερότητας της γυναίκας.
Έτσι, μέσα σε όλες τις άλλες ελευθερίες, το γυναικείο φύλο αποφάσισε πως πρέπει να κατακτήσει και τον επαγγελματικό τομέα. Με το πέρασμα λοιπόν των χρόνων, η γυναίκα προσέθεσε στα σχέδιά της και το ρόλο του επαγγελματία, που θα της επέτρεπε την οικονομική της ανεξαρτησία. Αρχικά, αυτή η επιλογή της τη βοήθησε να γίνει περισσότερο σεβαστή και υπολογίσιμη. Στην πορεία όμως, την ανάγκασε θέσει άλλες προτεραιότητες στη ζωή της-γιατί ποιος άνθρωπος μπορεί να κάνει πολλά πράγματα παράλληλα και να είναι εξίσου άριστος σε όλα; Έτσι πολλές γυναίκες, για μια καριέρα δεν παντρεύτηκαν ποτέ, ενώ άλλες παράτησαν μια καριέρα για την οικογένεια. Κίνδυνος εργασιακής εξουθένωσης από τη μία, κίνδυνος κατάθλιψης λόγω απραγίας από την άλλη…
Παρόλα αυτά, η σημερινή γυναίκα δεν το βάζει κάτω… Εξακολουθεί προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε ένα περιβάλλον με πολλαπλούς και αντιφατικούς ρόλους και να τα θέλει όλα: καριέρα, οικογένεια, ευτυχία, ανεξαρτησία! Ενώ επιπλέον, δείχνει να αδυνατεί να διαχειριστεί τις ελευθερίες και την ισότητα-που αποκτήθηκε με κόπους-προς όφελός της. Παρά το γεγονός ότι συνδυάζει μόρφωση και σεξουαλικότητα, στην καθημερινότητά της προτιμά να επιδεικνύει αποκλειστικά το δεύτερο χαρακτηριστικό αψηφώντας εντελώς την ομορφιά της ψυχής της και εν γένει την οντότητά της.
Για να ξεφύγει λοιπόν η γυναίκα απ’ αυτό το φαινομενικό αδιέξοδο, θα πρέπει η ίδια να αποδεχθεί αρχικά το φύλο της και κατόπιν το φύλο του άντρα. Θα κατανοήσει έτσι το ρόλο που της έχει δοθεί από τη φύση-και δεν είναι άλλος από το ρόλο της μητρότητας. Ρόλος-σύμβολο της αγάπης και του ολοκληρωτικού ενδιαφέροντος για όλους. Γιατί «Η γυναίκα δεν είναι το "αδύναμο φύλο" αλλά το "άλλο φύλο"» και όσοι έχουν οικογένεια, γνωρίζουν πολύ καλά τι τεράστια ψυχικά αποθέματα πρέπει να διαθέτει η γυναίκα προκειμένου να μεγαλώσει τα παιδιά της και να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου