Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η Ε.Ε δεν φαίνεται πρόθυμη να δεχθεί άμεσα την Τουρκία στους κόλπους της και την πιέζει ολοένα και περισσότερο να τηρήσει το πρωτόκολλο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας αναφορικά με το Κυπριακό. Σε ό,τι αφορά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι Ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι η άρση του casus belli που κήρυξε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, θα δώσει νέα ώθηση για βελτίωση των σχέσεων αυτών. Παράλληλα καλούν την Τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει σοβαρές και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση κάθε εκκρεμούς διαφοράς, με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το χάρτη των Η.Ε.
Η Τουρκία από την πλευρά της, αντί να σεβαστεί και να τηρήσει τους όρους της Ε.Ε., πεισματικά εφαρμόζει την δική της εξωτερική πολιτική με αυστηρά εθνικούς όρους. Ενισχύει έτσι τον εθνικισμό και τον Ευρωσκεπτικισμό στο εσωτερικό της, όπως αποδεικνύεται και από τις διάφορες δημοσκοπήσεις.
Σ’ αυτήν τη συμπεριφορά, η Τουρκία φαίνεται να ενθαρρύνεται και από τη στάση των ΗΠΑ, που για πολλούς λόγους (όπως ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω), διαφαίνεται ότι δεν επιθυμούν την επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών. Κατ’ αρχήν, επίλυση των διαφορών θα σημαίνει μείωση των πωλήσεων πολεμικού εξοπλισμού και κατ’ επέκταση μείωση των εσόδων των ΗΠΑ. Επιπλέον, η προσπάθεια διατήρησης ηγετικού προφίλ στις παγκόσμιες εξελίξεις, αναγκάζει τις ΗΠΑ να επιδιώκουν τη διατήρηση καλών σχέσεων με την Τουρκία, η οποία θα είναι πρόθυμη να αποστείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν και να βοηθήσει στην «τιθάσευση» του ΙΡΑΝ. Τέλος, καθετί που περιορίζει παγκοσμίως την ελευθερία κίνησης σε διεθνή ύδατα (π.χ. αύξηση Ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ.), ενοχλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ κ.λπ.
Κατόπιν των παραπάνω, εκτιμάται ότι η Άγκυρα δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει άμεσα σε κινήσεις καλής θέλησης στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά, χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως ισχυρά ανταλλάγματα (π.χ. άρση εμπάργκο για τους Τουρκοκύπριους). Άλλωστε, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Ερντογάν και της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, είναι το Κουρδικό και η κατάσταση στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου