Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Τα θετικά που έχει αποκομίσει η Ελλάδα από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. είναι η ευημερία των πολιτών της σε υλικά αγαθά. Δεν υπάρχει λοιπόν γειτονιά της Ελλάδος, όπου να μην βλέπουμε την χαρακτηριστική πινακίδα συγχρηματοδότησης ενός έργου με κονδύλια της Ε.Ε., το οδικό δίκτυο της χώρας μας έχει εμφανώς βελτιωθεί (είτε με την επισκευή του ήδη υπάρχοντος είτε με την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων), ο Έλληνας πολίτης έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. χωρίς να ταλαιπωρείται από χρονοβόρες διαδικασίες (όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τους πολίτες των άλλων χωρών), ενώ το κοινό νόμισμα (€) των χωρών-μελών διευκολύνει επίσης τόσο τις συναλλαγές όσο και την καθημερινότητα εκείνων που μπορούν να ταξιδεύουν.
Στα αρνητικά τη Ε.Ε. συγκαταλέγονται η κοινή νομοθεσία, η κοινή μεταναστευτική πολιτική και γενικά η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Οι ιδιαιτερότητες κάθε πολιτισμού δεν γίνονται σεβαστές ούτε προφυλάσσονται με την επιβολή κοινής νομοθεσίας. Κάθε χώρα έχει την δική της ιδιαίτερη ιστορική κληρονομιά, τους δικούς της θεσμούς και τις δικές της ξεχωριστές αξίες (π.χ. οι δεσμοί του κράτους με την θρησκεία, είναι διαφορετικοί στους Φιλανδούς απ’ ότι στους Έλληνες.) Επίσης δεν είναι δυνατόν οι χώρες της Ε.Ε. να έχουν κοινή μεταναστευτική πολιτική ενώ ταυτόχρονα να υφίστανται διαφορετικές συνέπειες από την μετανάστευση (κανένας π.χ. Αλβανός δεν μετανάστευσε π.χ στην Νορβηγία και είναι λογικό οι Νορβηγοί να μην συμμερίζονται τις φοβίες των Ελλήνων στο θέμα αυτό).
Συνοψίζοντας, θεωρώ ότι η Ε.Ε. ό,τι καλό είχε να κάνει, το έκανε. Από εδώ και πέρα, οποιαδήποτε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σ’ αυτήν, θα αποβεί εις βάρος της (αλλά πλέον θα είναι αργά «είναι αργά για δάκρυα Στέλλα»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου