Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 Το δόγμα «αν θες ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο» φαίνεται να βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή στην πολύπαθη γωνιά της ανατολικής Μεσογείου, όπου η Χώρα μας διαθέτει σημαντικά ποσά του προϋπολογισμού της σε εξοπλισμούς των Ε.Δ. για να αντιμετωπίσει τις πολεμικές απειλές-που στις μέρες μας κινδυνεύουν να γίνουν πράξη-της Τουρκίας.  Η Τουρκία από την πλευρά της ακολουθώντας τη λογική ότι ο ισχυρότερος έχει πάντα δίκιο, εξοπλίζεται κι αυτή διαρκώς μη δίνοντας σημασία στην οικονομική αιμορραγία που συνεπάγονται τέτοιου είδους εξοπλισμοί.

Στις μέρες μας οι αναλογίες δυνάμεων Ελλάδας–Τουρκίας παρουσιάζονται στο 2,4:1 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα σε σύγκριση με 3,5 : 1 το 2014. Πιθανή αιτία η μείωση της θητείας αλλά και οι μαζικές εκκαθαρίσεις φερόμενων αντιφρονούντων στο καθεστώτος Ερντογάν ανάμεσα στις τάξεις των στελεχών και ανώτερων αξιωματικών στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις».. Ωστόσο παρά τις μειώσεις, το εν ενεργεία στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό στην Τουρκία ανέρχεται σε 355.200 άτομα υπό τα όπλα, ενώ η Ελλάδα διαθέτει 142.350. Υπενθυμίζεται ότι η ισορροπία στην αναλογία δυνάμεων επιτιθέμενου προς αμυνόμενο έχει καθορισθεί το 3:1 αντίστοιχα

Όσον αφορά τα άρματα μάχης, η αναλογία είναι περίπου 1:1,7 αφού η Ελλάδα διαθέτει 1.328 άρματα μάχης και η Τουρκία 2.379. Και οι δύο πλευρές διαθέτουν γερμανικά και αμερικανικά άρματα μάχης όπως Leopard, M-60 και M-48.

Σε σχέση με τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) οι αναλογίες δυνάμεων βρίσκονται περίπου στα 1,4:1 ενώ για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) η αναλογία είναι 1,6:1 (η Ελλάδα διαθέτει 398 και η Τουρκία 645).

Όσον αφορά τον στόλο η Ελλάδα διαθέτει 11 υποβρύχια και η Τουρκία 12, ενώ αναφορικά με τις φρεγάτες η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες και η Τουρκία 19.

Κορβέτες, Περιπολικά, και άλλα μέσα: Η Ελλάδα έχει 5 κορβέτες, 33 περιπολικά και 20 αποβατικά (5 πλοία), καθώς και 9 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων. Αντίστοιχα η Τουρκία διαθέτει 6 Κορβέτες, 41 περιπολικά και 35 αποβατικά (5 πλοία), καθώς και 79 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων.

Τέλος αναφορικά με την Πολεμική Αεροπορία, τα μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδος ανέρχονται στα 231, τη στιγμή που η Τουρκία διαθέτει 308, ενώ σε σχέση με τα αναγνωριστικά αεροσκάφη η Ελλάδα έχει 28 και η Τουρκία 38.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου